hoist

Filmer du bör (måste) se innan du avlider (jag förväntar mig inte att ni ska läsa):

Donnie Darko.
Kultförklarad film om tonårige Donnie som lider av schizofreni och har en låtsaskompis vid namn Frank som är en stor kanin. En natt kraschar en flygplansmotor ner i Donnies hus men eftersom han tillfälligtvis gick i sömnen just då undkommer han incidenten med livet i behåll. Av Frank får han veta att han nu fått en annan, högre mening med livet och att världen kommer gå under om 28 dagar.
Med bl.a Jake Gyllenhaal,

Girl, Interrupted.

Verklighetsbaserad film om den unga Susanna som skickas till ett mentalsjukhus efter vad som anses som ett självmordsförsök. Hon hamnar på en avdelning för kvinnor, där var och en har sitt speciella problem. Där blir hon god vän med den provocerande Lisa och genom sitt tänkande och sitt skrivande blir hon tillslut frisk.
Med bl.a Winona Ryder och Angelina Jolie.

Pulp Fiction.
Filmen har fyra huvudsakliga handlingar. Man följer fyra karaktärssamlingar: Torpederna Vincent och Jules, maffiafrun Mia Wallace, boxaren Butch Coolidge och paret Pumpkin och Honey Bunny, dessa fyra handlingar knyts samman genom ovanliga och mer eller mindre triviala händelser.
Med bl.a John Travolta, Samuel L Jackson, Bruce Willis och Uma Thurman.

The Pianist.
Verklighetsbaserad drama om den begåvade pianisten Wladyslaw Szpilman lever i Warsawa under tiden för nazisternas utbredning över Europa under andra världskriget. Han är jude och tvingas att på nära håll uppleva de restriktioner som sätts upp för honom, hans släkt och hans folk. När hans familj skickas till arbetsläger lyckas Wladyslaw fly och gömmer sig i stadens ruiner. Lidande, förnedring och kamp för överlevnad blir hans vardag. En dag blir han upptäckt av en tysk som kom att bli hans räddning.
Med Adrien Brody.

Schindler's List.
Filmen handlar om förintelsen under andra världskriget och skildrar hur den tjeckiska fabrikören Oskar Schindler köpslog om judiska arbetare för att rädda dem från att skickas till olika förintelseläger. Även denna är verklighetsbaserad.
Med bl.a Liam Neeson, Ralph Fiennes och Ben Kingsley.

Gökboet.
Randle Patrick McMurphy tror att han kan komma ifrån det hårda arbetet i fängelset genom att spela galen. När han hamnar på ett mentalsjukhus försöker han liva upp stämningen genom att spela kort och basket med de andra patienterna. Sådana påhitt tycker inte Syster Ratched om och det hela utvecklas till ett katt-och-råttaspel mellan McMurphy och Syster Ratched där den ena ständigt försöker övervinna den andra.
Med Jack Nicholson.

Moulin Rouge.
Den unga poeten och författaren Christian reser från det tidiga 1900-talets London till Paris och hamnar mitt i den bohemiska revolutionen. Genom sina nyfunna, och lika bohemiska vänner blir han efter en rad missförstånd presenterad för den undersköna kurtisanen och glädjeflickan Satine, stjärnan på den färgsprakande nattklubben och bordellen Moulin Rouge. Christian blir vid deras första möte förälskad i den vackra kurtisanen, och Satine blir även hon, om än motvilligt, förtrollad av Christians sång och bryter därmed den gyllene regeln - att aldrig bli förälskad. De är tvungna att dölja sin kärlek, då Satine är bortlovad till den förmögne hertigen, som gör allt i sin makt för att charmera kurtisanen men förgäves. Då hertigen även har hållhake på Harold Zidler, Moulin Rouge's ägare, i och med sina stora investeringar i den show som inom kort skall ha premiär på Moulin Rouge, komplicerar han de ungas kärlek ytterligare. Samtidigt hotar ännu en fara att slita Satine från sitt livs kärlek.
Med Nicole Kidman och Ewan McGregor.

Fight Club.
Filmens berättare (Edward Norton) är en kroniskt sömnlös man som desperat försöker fly från sitt tråkiga liv. En dag träffar han Tyler Durden och allting förändras. Tyler har en annorlunda livsfilosofi, han menar att självdestruktion är det som gör livet värt att leva. Tillsammans startar berättaren och Tyler en klubb för likasinnade. På Fight Club får människor puckla på varandra så mycket de bara orkar. Fight Club blir omåttligt populär men Tyler har ännu större planer. Fight Club urartar så småningom i en nihilistisk rörelse med sträckning över hela landet, som sätts i verket genom Project Mayhem. Man söker nu att störta hela det civiliserade samhället, och ska till att börja med spränga huvudkontoren för kreditkortsbolag för att sätta tillbaka alla skuldsatta på noll. Alla är numera inkluderade i organisationen, och ingenstans kommer man undan den. Servitörer, vaktmästare, till och med poliser i så gott som varje stad är inkluderade i projektet.
Med Brad Pitt, Edward Norton och Helena Bonham Carter.

Edward Scissorhands.
I ett stort grått slott bor en gammal uppfinnare som har lyckats bygga en man, Edward. Men han hinner aldrig ge Edward ett par riktiga händer förrän han dör av en hjärtattack. Istället får Edward behålla de saxar som ersatt händerna i väntan på ett par riktiga. Där lever Edward nu helt ensam i det gamla slottet. Men en dag beger sig Peg upp till slottet för att sälja kosmetika, och där får hon syn på Edward. Hon tar då hem honom till sitt hus i Pastellstaden. Där har han det bra, han klipper buskar, hår på människor och hundar och gör isskulpturer. Men en dag så har Pegs dotters pojkvän lurat med honom på ett rån hos sina föräldrar. När polisen dyker upp lyckas alla inblandade förutom Edward hinna undan. Efter detta vänder sig alla i Pastellstaden emot honom för de tror att han är farlig.
Med bl.a Johnny Depp, Winona Ryder.

Armageddon.

Med en hastighet på 35000 km/h är en gigantisk asteroid på väg att kollidera med jorden. För att förhindra katastrofen anlitar NASA-chefen Dan Truman världens främste oljeborrare Harry S. Stamper, den ende som kan klara uppdraget. Under 12 intensiva dagar skall han och hans mannar tränas till astronauter och inte minst - till att rädda världen.
Med bl.a Bruce Willis och Ben Affleck.

Stand By Me.
USA 1959. Fyra pojkar i tolv-trettonårsåldern får veta att liket av en försvunnen kamrat finns en dagsmarsch in i skogen. Tillsammans ger de sig av för att titta på den döda kroppen. Deras vandring blir ett avsked till barndomen och de första stapplande stegen in i vuxenvärlden.
Med bl.a River Phoenix, John Cusack och Jerry O'Connell.

Mystic River.
Jimmy, Sean och Dave är tre kompisar som spelar landhockey och gör bus varje dag. En dag kidnappas Dave av två män och hålls fången i fyra dagar innan han lyckas rymma. 25 år senare träffas de tre barndomsvännerna igen. Jimmys dotter har mördats och detta ohyggliga brott för de tre vännerna samman igen. Sean är nu polis, Jimmy äger en mataffär och Dave är arbetslös. Men de fyra dygnen som Dave hölls fången i barndomen har påverkat dem alla – inte minst Dave själv och det visar sig att han på något sätt är inblandat i mordet på Jimmys dotter.
Med bl.a Sean Penn, Tim Robbins och Kevin Bacon.

Lords of Dogtown.
Verklighetsbaserad film om ett gäng unga vågsurfare i en råbarkad stad som går under öknamnet "Dogtown". Vana vid dödsföraktande och våghalsiga konster på surfingbrädor, kom dessa ungdomar att revolutionera skateboardåkning och skapade därmed en ny livsstil. När skateboardåkningen därefter slår igenom under 70-talet och åkningen övergår från att vara en hobby till att bli affärer, skapar det spänningar i de tidigare så starka vänskapsbanden.
Med bl.a Emile Hirsch, Heath Ledger och John Robinson.

The Notebook.
Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta är berättelsen om de unga älskande Noah Calhoun och Allie Hamilton (Ryan Goslig & Rachel McAdams). Tillsammans får de uppleva en passionerad sommar innan de skiljs åt på grund av klasskillnad och andra världskriget. Efter år på skiljda håll återförenas de oväntat. Historien om parets starka kärlek och om de hinder som står i vägen för den berättas decennier senare för en kvinna på ett sjukhem, en kvinna som tas om hand av en man som regelbundet kommer på besök och under dessa visiter läser högt för kvinnan ur en mystisk dagbok.

Gladiator.
Generalen Maximus får veta att den romerske kejsaren Marcus Aurelius vill se honom som sin efterträdare. Kejsarens son Commodus vill ärva tronen, så av avundsjuka dödar han sin far, och sänder bud att Maximus familj ska dö, och Maximus själv. Maximus undkommer, men när han lyckas ta sig till sin familjs farm, hittar han hela sin familj död, inget mer än förkolnade rester och korsfästa. Maximus hittas utsvulten och sårad av en slavhandlare som tar med honom med resten av sina varor. Den forne generalen blir nu tvungen att slåss som gladiator. Han blir snabbt känd som en stark och skicklig slagskämpe. Men hela tiden så kämpar han för att få sin hämnd.
Med bl.a Russell Crowe och Joaquin Phoenix.

American History X.
Bröderna Derek (Edward Norton) och Danny (Edward Furlong) mister sin far i ett skottdrama med svarta inblandade. Sorgen och hatet driver Derek till en nynazistisk rörelse där han snabbt stiger i graderna. Lillebror Danny följer sin bror, men efter ytterligare ett skottdrama med dödlig utgång hamnar Derek i fängelse. Under sin tid i fängelse inser Derek att han valt fel väg, och när han efter tre år friges vill han rädda sin lillebror.

Alive.
Sann historia om när ett flygplan havererar uppe i Anderna, en bergskedja i Sydamerika. En liten grupp passagerare lyckas överleva. Därefter försöker de överlevande hålla sig vid liv och detta når sitt klimax då valet står mellan kannibalism eller döden. Filmen behandlar människans överlevnadsinstinkter och visar hur pass utsatt en människa kan bli men ändå ta sig tillbaka. Filmen visar även hur grupper tar form, ställs emot varann och ledarroller gestaltas.

We are Marshall.
Verklighetsbaserad. Efter en vanlig amerikansk fotbollsmatch på bortaplan råkar Marshalls universitetslag ut för en fruktansvärd katastrof under sjuttiotalet. Hela laget, med tränare, sponsorer, spelare och några föräldrar stryker med i en flygkrash. Staden Huntington i West Virginia är totalt lamslagen. Den lilla staden lever för sitt fotbollslag och nu står man utan sina hjältar samtidigt som flera viktiga personer försvunnit. Valet känns självklart att lägga ner allting som har med fotboll att göra. Då speciellt också när det bara finns fyra spelare kvar, de som stannade hemma på grund av sjukdomar och skador.
Men skolan vägrar ge upp och till slut bestämmer sig ledningen för att försöka skrapa ihop någonting som kan likna ett fotbollslag. Problemet är bara att det inte går att få tag på någon tränare som kan tänka sig ta hand om laget, utom en. En man känner sig kallad och det är Jack Lengyel (Matthew McConaughey). Jack anmäler sitt intresse och tillsammans med andretränaren Red Dawson (Matthew Fox) börjar de bygga upp någonting nytt.


Finns 1010101010 st som är värda att se,
Titanic, Chocolat, Den gröna milen, Terminator, I am Sam, Forrest Gump, Notting Hill, Gisslan, Good Will Hunting, Never Back Down, Sin City, Gran Torino, I am Legend, Remember the titans, Nyckeln till frihet osv osv osv.

Kommentarer
Postat av: engreb

jag läste! tänk att armageddon var med ;)

2009-10-29 @ 22:52:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0